Jak dbać o zmywarkę, aby służyła jak najdłużej?

Zmywarka do naczyń to przydatne urządzenie, które znacznie ułatwia prace porządkowe w kuchni. Aby służyła w domu jak najdłużej i wydajnie, należy o nią odpowiednio zadbać, np. stosując różnego rodzaju produkty przeznaczone do zmywarek, takich jak: sól, nabłyszczacz, tabletki, regularnie oczyszczając filtr czy przez usuwanie resztek jedzenia z naczyń jeszcze przed włożeniem ich do urządzenia. 

Akcesoria i preparaty do zmywarek

Aby zmywarka działała wydajnie i skutecznie, do mycia naczyń należy stosować tylko i wyłącznie środki do tego przeznaczone, takie jak: płyny lub tabletki do zmywarki Finish. Dodatkowo trzeba również używać specjalnej soli do zmywarek, która ma na celu zmniejszyć twardość wody, a także zapobiec osadzaniu się kamienia. Sól wpływa również na efektywność mycia, podobnie jak nabłyszczacz w płynie, dzięki któremu naczynia po umyciu ładnie się błyszczą. 

Czyszczenie zmywarki

Do czyszczenia zmywarki należy także użyć specjalnego płynu. Detergent wystarczy umieścić we wnętrzu urządzenia, ale bez naczyń w środku, odwrócić do góry dnem, a następnie włączyć najdłuższy program. Dodatkowo można zastosować odświeżacz, który skutecznie eliminuje nieprzyjemny zapach jedzenia, jaki wytwarza się podczas zmywania i suszenia naczyń. Warto również, od czasu do czasu, przemyć wnętrze zmywarki, podobnie jak czyści się zlew w kuchni. Do mycia nie należy używać preparatów ze ścierającymi drobinkami. Wystarczy zastosować zwykły płyn do czyszczenia naczyń bądź specjalny – rekomendowany przez producenta. Na sitku mogą odkładać się resztki jedzenia, które nie usuwane regularnie, mogą je zapychać, co negatywnie wpłynie na wygląd naczyń tuż po myciu.

Układanie naczyń i usuwanie resztek jedzenia

Przed włożeniem naczyń należy usunąć z nich większe resztki jedzenia, które gromadzą się we wszelkich otworach we wnętrzu urządzenia oraz na sitku, co może prowadzić nawet do jego uszkodzenia mechanizmu zmywarki. Dodatkowo patelnie, naczynia żaroodporne czy garnki dobrze jest również wypłukać z gęstych sosów oraz tłuszczu. Wszelkiego rodzaju naczynia należy układać w taki sposób, aby strumień wody dotarł do ich najdrobniejszych zakamarków, dlatego niewskazane jest przeładowywanie urządzania zbyt dużą ilością kuchennych przyborów. Kubki, garnki, miski czy szklanki zawsze układa się dnem do góry, w taki sposób, aby nie zablokować pracy obrotowe ramienia. Dodatkowo warto zastosować odpowiedni program, np.: dłuższy i intensywniejszy do silnie zabrudzonych przyrządów kuchennych czy krótki do delikatnie pobrudzonych talerzy, szklanek czy sztućców. 

Podobne artykuły

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Proszę, wpisz tu swoje imię

O nas

Dla Domu to portal o wnętrzach. Przekazujemy najważniejsze informacje dotyczące tego, jak wygląda budowa domu, urządzanie domu oraz planowanie i pielęgnowanie ogrodu. Urządzanie wnętrz to nasza pasja, dlatego prowadzony przez nas blog wnętrzarski pełen jest ciekawych pomysłów - zaczerpnij od nas inspiracje aranżacji wnętrz!

Najnowsze wpisy