Przycinanie drzew jest niezbędną czynnością związaną z pielęgnacją ogrodu. Odpowiednie cięcie drzew i krzewów skutkuje ich prawidłowym wzrostem i równomiernym rozwojem. Dzięki przycinaniu drzew owocowych, możemy cieszyć się większymi i smaczniejszymi zbiorami. Jednak jak przycinać drzewa aby ich nie uszkodzić i nie uzyskać odwrotnego rezultatu? W poniższym artykule podpowiadamy jak przycinać drzewa i krzewy, aby w stu procentach wykorzystać ten zabieg pielęgnacyjny.
Przycinanie drzew i krzewów
Odpowiednie przycięcie roślin ma na celu ograniczenie wzrostu niepotrzebnych pnączy, które silnie zmniejszają późniejsze zbiory. Krzewom żywopłotowym przycinanie poprawia krzewienie, natomiast u krzewów ozdobnych cięcie pozytywnie wpływa na rozwój pąków kwiatowych. Poprawnie wykonane przycinanie ogranicza również rozwój wielu chorób. Istnieją dwa podstawowe rodzaje przycinanie – formujące i prześwietlające. Formowanie roślin wykonujemy przez pierwsze trzy lata uprawy, natomiast zabiegi prześwietlające należy przeprowadzać regularnie w celu odpowiedniego naświetlenia całej rośliny. Źle wykonane cięcie drzew skutkować może zahamowaniem owocowania, osłabieniem rośliny, a w skrajnych przypadkach do jej zamierania.
Kiedy przycinać drzewa?
Bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa na efektywność przycinania drzew i krzewów jest odpowiedni czas. Istnieją dwie główne zasady, których należy się trzymać. Nie stosuje się ich jednak do wszystkich gatunków drzew i krzewów – pamiętajmy, że każdy gatunek wymaga indywidualnego podejścia i pielęgnacji.
- Wczesną wiosną przycinamy drzewa i krzewy, które kwitną latem i jesienią (lub te, które zawiązują pąki na tegorocznych pędach). Takimi roślinami są między innymi: hortensja bukietowa, karagany, czy też budjele Davida.
- Latem lub po kwitnięciu przycinamy drzewa i krzewy, które kwitną wiosną lub jeżeli pąki zawiązują na pędach ubiegłorocznych. Przykładamy roślin, które tak przycinamy to między innymi: forsycja, migdałek, pigwowiec lub jaśminowiec.
Jak przycinać drzewa?
W celu poprawnego przycinania drzew i krzewów należy wykonywać ten zabieg ostrymi narzędziami, które gładko przetną gałęzie i konary. Pamiętajmy, że w wypadku cięcia chorej rośliny, po każdym cięciu należy zdezynfekować narzędzie, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby. Każde nowe miejsce, w którym przecięliśmy roślinę, należy odpowiednio zabezpieczyć za pomocą specjalnej maści ogrodniczej. Wszystkie drzewa i krzewy, które wymagają przycinania, musimy systematycznie ciąć, aby zapobiec niepotrzebnego rozrastaniu się drzewa w niechcianym kierunku.
Jakich roślin nie powinno się przycinać?
Niektóre drzewa i krzewy źle reagują na przycinanie. Są to między innymi: magnolie, klony palmowe, perukowce, czy też różaneczniki. Po przycięciu, rośliny te bardzo wolno regenerują się po uszkodzeniach, a w skrajnych przypadkach zamierają. Przy tych gatunkach należy ograniczyć cięcie do przycinania sanitarnego, które zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób.