Biokominek to jedna z ciekawszych metod ogrzewania pomieszczenia. W przeciwieństwie do tradycyjnego kominka jego sprawność jest znacznie wyższa, co ma przełożenie na niższe koszty ogrzewania. Co więcej, palenie w biokominkach niesie ze sobą szereg korzyści, które nie zawsze dotyczą kwestii ekonomicznego ogrzewania.
Ciepło, cieplej, gorąco!
Osoby posiadające biokominki mogą sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu. Wykorzystywany do ich opalania bioetanol nie jest drogi, a skutki jego spalania ograniczają się przede wszystkim do emisji bezpiecznej dla zdrowia pary wodnej i odrobiny dwutlenku węgla. Biokominek nie posiada komina, poprzez który mogłoby uchodzić nawet 60 procent ciepła. W praktyce oznacza to znacznie większą sprawność, gdyż cała energia cieplna jest emitowana do wnętrza pokoju. Sporo zalet mają tzw. biokominki wolnostojące, które można ustawić w praktycznie dowolnym punkcie pokoju. Ważne, aby kominek znajdował się w odległości od co najmniej 40 cm od sąsiednich przedmiotów. Tak duży dystans ogranicza do zera ryzyko wystąpienia pożaru w pomieszczeniu.
Nie tylko ciepło, czyli dodatkowe funkcje biokominka
Kominki przeznaczone do spalania bioetanolu nie tylko emitują ciepło. Większość z nich może być również wykorzystywana do aromaterapii. Dużo zależy tu od składu spalanej mieszanki, gdyż dodanie do niej esencji zapachowych pozwala wypełnić pomieszczenie wyrazistym aromatem. Na marginesie warto dodać, że dowolność zapachów jest tu praktycznie nieograniczona. Posiadacz biokominka może wybrać paliwo o zapachu sosny, lasu, wanilii, a nawet kawy. Jeśli biopaliwo posiada certyfikat PZH, to z łatwością można je mieszać ze sobą. Zaleca się jednak, aby łączyć zwykły bioetanol z jego zapachowym odpowiednikiem. Dzięki temu uzyskany aromat będzie nieco subtelniejszy i dopasowany do potrzeb właścicieli pomieszczeń o mniejszej kubaturze.
Wkłady absorbujące — prosty sposób na ograniczenie spalania
Na rynku pojawia się coraz więcej biokominków ze specjalnym wkładem absorbującym. Jego sposób działania jest dosyć prosty i ogranicza się do wchłaniania bioetanolu. Wkład wprowadza się do komory grzewczej, dzięki czemu ogranicza on zużycie paliwa nawet o kilkanaście. Jego zaletą jest też ograniczenie skutków rozlania bioetanolu w przypadku przewrócenia lub przechylenia kominka. Na rynku dostępne są wkłady o różnej długości, dzięki czemu można je łatwo dostosować do konstrukcji posiadanego urządzenia. Dolewając bioetanol, warto pamiętać, że biokominki zwykle rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur. To z kolei oznacza, że zetknięcie paliwa z rozgrzaną obudową urządzenia może doprowadzić do poparzenia. Dlatego zapas bioetanolu uzupełnia się jedynie w kominku wygaszonym i odpowiednio schłodzonym. Nawiasem mówiąc, przed zakupem wybranego modelu, warto zapoznać się z jego specyfikacją techniczną i pojemnością znajdującego się w nim zbiornika (czasem spalania).
Reasumując, biokominki mają dużo zalet, począwszy od stylowego wyglądu, a skończywszy na niskich kosztach eksploatacji i kojącej zmysły funkcji aromaterapii.