Hasło “kompostownik w mieszkaniu” wciąż wzbudza wiele wątpliwości i kontrowersji. Kompostowanie kojarzy się z ogrodnikami, którzy kompostem zasilają swoje grządki i krzewy. A przecież nasze zioła na tarasie, warzywa na balkonie czy kwiaty doniczkowe w salonie również potrzebują pielęgnacji i naturalnego nawożenia. Co począć w sytuacji, kiedy nie posiadamy sporego ogrodu z wydzielonym miejscem na kompostownik? Jak zacząć kompostowanie w domu i założyć kompostownik w mieszkaniu?
Kompostownik w domu – mity i wątpliwości
Kompostownik w mieszkaniu wzbudza tyle kontrowersji z powodów mitów, które wokół niego krążą. Argumentem przeciwnym kompostowaniu w domu zazwyczaj jest brzydki zapach, pleśń lub przyciągane przez kompost owady i gryzonie. Tymczasem, żadna z tych wad nie występuje, jeśli kompostownik jest prowadzony prawidłowo. Kompostownik nie powinien wydzielać brzydkiego zapachu. Jeśli czujemy nieprzyjemną woń, może ona być oznaką problemów z temperaturą panującą wokół kompostownika lub problemów z wilgocią wewnątrz pojemnika. Pleśń również nie powinna występować. Jeśli nasz kompost pleśnieje, oznacza to, że dodajemy do niego nieodpowiednie składniki lub panuje zbyt duża wilgoć. Z kolei owady i gryzonie przyciąga wrzucane do kompostownika mięso i kości, które nie powinny się w kompostowniku nigdy znaleźć. Problemem mogą być także muszki owocówki, przyciągane przez resztki owoców. Jeśli jednak wrzucone owoce przykryjemy innymi, suchymi odpadami, muszki owocówki nie powinny stanowić problemu.
Jak założyć kompostownik w domu?
Kompostownik w mieszkaniu – jaki pojemnik wybrać?
Pojemnik służący jako kompostownik w domu można zakupić w internecie i w niektórych sklepach ogrodniczych. Dostępne są różne rodzaje, wielkości, a nawet różny design. Możemy więc dopasować swój kompostownik do wystroju na naszym tarasie lub balkonie. Kompostownik możemy też zbudować samemu. Ostatecznie za kompostownik może posłużyć nam wiadro z przykrywką lub foliowy worek. Kompostowanie w domu jest łatwiejsze i dużo przyjemniejsze, kiedy posiadamy pojemnik z dolną komorą, w której osadza się woda z kompostu.
Jak rozpocząć kompostowanie w domu?
Założenie kompostownika jest łatwe. Dużo trudniejsze jest jego utrzymanie. Aby założyć kompostownik w mieszkaniu należy wybrać lub zbudować pojemnik oraz znaleźć dla niego miejsce. Idealnie sprawdzi się do tego taras lub balkon. Na czas zimy można przechowywać kompostownik w mieszkaniu, jednak temperatura pokojowa może być dla niego zbyt wysoka. Wtedy doskonałym miejscem dla kompostownika będzie piwnica lub spiżarnia. Następnie należy zacząć kompostować organiczne odpady. Aby proces kompostowania przebiegał szybko i sprawnie, należy wyposażyć się w roztwór z bakteriami EM i spryskiwać nim kompost. Dużą pomocą będzie także zakup dżdżownic (najlepiej sprawdzają się dżdżownice kalifornijskie). Warto kupić od 500 do 1000 dżdżownic. Jeśli kompost będzie prawidłowo prowadzony dżdżownice nie powinny opuszczać kompostownika. Może się jednak zdarzyć, że z powodu zbyt wysokiej temperatury lub zbyt małej ilości składników odżywczych będą one wychodzić z pojemnika.
Mamy już kompostownik w mieszkaniu – co dalej?
W kompostowniku będzie osadzać się woda. W zależności od budowy naszego kompostownika, możemy zebrać ją z dolnej komory albo odparować uchylając wieko wiadra lub rozchylając foliowy worek. Zebraną wodą możemy podlać nasze rośliny. Kiedy kompost będzie już gotowy możemy wymieszać go z ziemią w donicach jako nawóz (zobacz także: Fusy z kawy jako nawóz? Zrób eko nawóz z kawy!) lub zastosować go jako samodzielną glebę do sadzenia nowych roślin.
Kompostowanie w domu – co przyjmie nasz kompostownik w domu?
Wiedza na temat tego, co można wrzucać do kompostownika, a co nie, jest bardzo ważna, ponieważ od tego, co dodamy do kompostu, zależy jego rozwój i późniejszy skład. Z tego powodu nie warto wrzucać produktów chemicznych i pryskanych obierek, ponieważ szkodliwe substancje pozostaną w naszym naturalnym kompoście, a następnie przejdą do naszych roślin.
Do kompostownika można wrzucać:
- resztki kwiatów (np. przekwitnięte płatki)
- obierki
- miękki papier
- kwiaty z wazonu
- pozostałości po obiedzie
- pestki
- fusy po kawie i herbacie (również w torebce lub z filtrem)
- skorupki jaj
- pieczywo
Do kompostownika nie należy wrzucać:
- mięsa
- kości
- gotowanych resztek
- tłustych resztek
- obierek roślin, które są pryskane (np. cytrusy, banany)
- mocnych przypraw
- produktów mlecznych
Kompostownik w mieszkaniu – podsumowanie
Kompostowanie w domu jest bardzo pożyteczne, a może okazać się nawet przyjemne dla zapalonych domowych ogrodników. Kompostownik w domu nie jest tak problematyczny, jak twierdzą jego sceptycy, a wiele opinii na jego temat okazuje się mitami. Dzięki kompostowaniu w domu, mamy pewność, że warzywa z balkonowego ogródka będą zdrowe, a nasze rośliny doniczkowe będą miały zapewniony szybszy wzrost i naturalną pielęgnację. Kompostownik w mieszkaniu to dobry wybór dla każdego miłośnika roślin i ekologii!